Logo Boiron

Tutunul indian

Tutunul indian: acest tutun fals care vă poate face să uitați de cel adevărat

Plantă medicinală pentru multe triburi amerindiene, tutunul indian este folosit și astăzi de laboratoarele farmaceutice pentru a concepe soluții de sănătate care permit renunțarea la fumat. Se lucrează numai cu părțile aeriene ale plantei, recoltate proaspete, atunci când sunt înflorite și care provin din culturi franceze.

 Lobelia siphilitica

Cum să recunoaștem tutunul indian?

Tutunul indian este o plantă originară din Statele Unite și Canada, unde este cultivat și astăzi.

Poate fi recunoscut după tulpina sa angulară și adesea violacee, care măsoară între 20 și 50 cm. Frunzele sale sunt alungite și sesile în vârf, adică sunt atașate direct de tulpină, fără pețiol sau peduncul. Tutunul indian poate fi recunoscut și după ciorchinii terminali de flori cu corole de culoare albastru deschis, a căror buză superioară erectă pare a fi despicată. În ceea ce privește fructele sale, acestea sunt mici capsule umflate care conțin cantități mari de semințe, brune și minuscule. Se crede că genul căruia îi aparține tutunul indian, genul Lobelia, include peste 400 de specii. Acestea se disting, în principal, prin culorile florilor lor. Cel mai cultivat soi este Lobelia siphilitica, cunoscut și sub numele de „Lobelia albastră mare”, datorită frumoaselor sale flori de un albastru strălucitor.

Tutunul indian sau „Lobelia inflata L.”

Lobelia inflata, denumirea latină a tutunului indian, este un omagiu adus unui celebru botanist flamand: Matthias de l'Obel. Charles Plumier, de asemenea botanist și un mare specialist în flora Antilelor din secolul al XVII-lea, a fost cel care a decis să îi dea acest nume. Ca fapt divers, tot lui Charles Plumier i se datorează denumirile Magnolia, în onoarea lui Pierre Magnol, și Begonia, în onoarea lui Michel Bégon.

Tutunul indian

Medicina indienilor

Tutunul indian era o plantă importantă în farmacopeea amerindienilor. Crows, Cherokees, Iroquois, Shoshones: multe triburi îi foloseau rădăcinile și frunzele ca medicament... pentru a vindeca câte puțin din toate. Atât durerile, cât și torticolis-ul, problemele dermatologice și mușcăturile și chiar bolile venerice. Fără a uita, desigur, prepararea decocturilor pentru a face „poțiuni de dragoste”. Dar cea mai răspândită utilizare consta în fumatul frunzelor pentru ameliorarea problemelor căilor respiratorii: în special tusea, astmul și bronșita. De aici și denumirea sa de tutun indian. Samuel Thomson, herborist și naturopat american, a fost cel care a făcut ca planta să fie recunoscută ca specie medicinală în secolul al XIX-lea. Ea a devenit apoi una dintre principalele referințe în medicina homeopatică.

Cum acționează tutunul indian?

Înscris în Farmacopeea franceză pe lista A, cea a „Plantelor medicinale utilizate în mod tradițional”,  tutunul indian ar avea un efect asupra sevrajului la tutun. Planta este astfel folosită sub formă de țigarete pentru a scăpa de acest viciu. Principalul său alcaloid, lobelina, are capacitatea de a stimula dilatarea bronhiolelor, facilitând astfel respirația. De asemenea, se pare că lobelina poate inhiba producția de dopamină indusă de nicotină. Dar atenție: ca multe plante, tutunul indian are efecte vomitive și toxice în doze mari.