Se pare că homeopatia…

Homeopatia este încă subiectul multor concepții greșite; stereotipuri transmise adesea din cauza necunoaşterii realității sale și a locului său în practica medicală.

Printre acestea: homeopatia ar fi o medicină pe bază de plante; homeopatia ar fi utilă doar pentru copii; homeopatia ar avea nevoie de timp pentru a acționa; homeopatia ar fi folosită doar de către medici specialişti în homeopatie. Pentru a deosebi ceea ce este adevărat  de ceea ce este fals:

Se pare că ”homeopatia este o medicină pe bază de plante”.

FALSșiADEVĂRAT

Homeopatia este adesea confundată cu fitoterapia, care se bazează pe proprietăţile terapeutice ale plantelor.

În plus față de plante, homeopatia folosește şi substanţe de origine animală (venin de șerpi, albine, cerneala sepiei, calcar de stridii, etc.) și de origine minerală sau chimică (grafit, sulf, mercur).

O altă diferență importantă în homeopatie, substanța de bază (vegetală, animală sau minerală) este diluată pentru a fi utilizată în doze foarte mici. De aici și expresia populară "în doză homeopatică"...

Se pare că ”numai un medic homeopat poate prescrie homeopatie”.

FALS

Homeopaţii sunt medici care, după studiile de medicină, au ales să urmeze un curs specializat de homeopatie.

Astăzi, pe lângă aceşti specialişti în homeopatie, numeroşi medici integrează medicamentele homeopatice în practica lor pentru a-i trata pe pacienţi: medici generalişti, pediatri, ginecologi, chirurgi, stomatologi, etc.

Farmaciștii au, de asemenea, un rol important în recomandarea homeopatiei către pacienți.

Se pare că ”homeopatia, nu se ştie cum funcţionează”.

ADEVĂRAT

Se fac cercetări la nivel mondial pentru a înțelege activitatea diluțiilor înalte, fără ca mecanismul de acțiune să fie încă explicat. Pentru a-l actualiza, este nevoie, fără îndoială, de răbdare; așa cum a fost nevoie pentru a înţelege acţiunea aspirinei (1971) și penicilinei (sfârșitul secolului 20). Necunoaşterea mecanismului de acțiune a homeopatiei nu-i împiedică pe medici şi pe farmacişti să constate efectele sale asupra sănătății pacienților.

Se pare că ”homeopatia este subiectul unor cercetări medicale”.

ADEVĂRAT

Homeopatia s-a născut din cercetare: pentru a dezvolta și înțelege acțiunea remediilor, Doctorul Samuel Hahnemann efectua experimentele pe el însuși, pe anturajul său și pe pacienții săi.

Pe de altă parte, studiile clinice au demonstrat efectul medicamentelor homeopatice în diverse patologii. Este cazul, de exemplu, al echipei Profesorului Berrebi, din Toulouse, care a subliniat efectul analgezic al medicamentelor homeopatice asupra angorjării sânilor, după naştere.

Mai mult de 5000 de studii despre homeopatie publicate pot fi consultate de către profesioniştii din domeniul sănătăţii pe site-ul web al PubMed, principalul motor de căutare ştiinţifică din lume.

Se pare că ”este nevoie de timp ca homeopatia să acţioneze”.

FALSșiADEVĂRAT

Una dintre bogăţiile homeopatiei este de a putea fi prescrisă în bolile acute (cele care apar brusc și ocazional) și bolile cronice (care revin în mod regulat).

În acut, medicul prescrie un tratament homeopatic pentru o perioadă scurtă de timp (câteva ore sau câteva zile) pentru a face să dispară rapid simptomele.

În cronic, medicul prescrie un tratament homeopatic pe o perioadă mai îndelungată (mai multe săptămâni) pentru a reduce intensitatea și frecvența crizelor pacientului; de exemplu, în caz de febră a fânului, sinuzită cronică, eczemă, herpes, etc.

Se pare că ”homeopatia înseamnă medicamente”.

ADEVĂRAT

Practica homeopatică constă tocmai în a alege un medicament homeopatic pentru a gestiona o boală sau un simptom.

Mai mult decât atât, medicamentele Boiron sunt supuse autorizării de către autoritățile sanitare. Acest statut de medicament este o garanție a calității care asigură atât profesioniștilor, cât și pacienților produse fiabile (standarde, controale farmaceutice, certificare, etc.).

Ca în cazul oricărui medicament, profesionistul din domeniul sănătăţii are un rol important în utilizarea corespunzătoare a medicamentului homeopatic. Cereţi-i sfatul.

Se pare că ”în homeopatie, doza de medicament este aceeaşi pentru un adult sau pentru un copil”.

ADEVĂRAT

În homeopatie, medicamentul prescris poate varia în funcție de pacient, de profilul său, de istoricul său medical, de simptomele pe care le manifestă: astfel, pentru aceeași boală, doi pacienți pot avea două tratamente diferite.

În schimb, cantitatea de medicament, pentru granule și globule, este aceeași, indiferent de greutate și vârstă, fie că este vorba de un adult sau un copil sau un animal (de obicei 5 granule sau o doză de globule per priză).

Se pare că ”nu trebuie ca granulele homeopatice să fie atinse cu degetele”.

FALS

Atingerea granulelor homeopatice cu degetele nu afectează calitatea lor și efectele preconizate.

Cu toate acestea, din motive de igienă (multe boli sunt răspândite prin intermediul mâinilor), este preferabil să se utilizeze numărătorul de granule care facilitează priza granulelor fără a fi nevoie ca acestea să fie atinse.

Se pare că ”menta şi cafeaua sunt incompatibile cu homeopatia”.

FALS

Se recomandă ca medicamentele homeopatice să fie luate având gura goală şi curată, dacă este posibil între mese.

Menta și cafeaua, consumate la un anumit interval faţă de prizele homeopatice, nu au niciun impact asupra eficienței prescripției.