Clarificări necesare Boiron România în contextul COVID-19 (Coronavirus)

 

Laboratoarele BOIRON, filiala din România, a luat la cunoştinţă de apariţia în spaţiul public a unor „Picături homeopate pentru gripa corona (COVID-19)” şi doreşte să aducă o serie de clarificări absolut necesare:

 

În calitate de specialişti în fabricaţia de medicamente homeopatice la nivel mondial cu prezenţă şi în România, nu recomandăm ca medicamentele homeopatice să fie utilizate în tratamentul sau prevenirea simptomelor îmbolnăvirii cu COVID-19 (Coronavirus).

Vă îndemnăm să urmați sfaturile oficialilor guvernamentali și ale furnizorilor de servicii medicale acreditați în timpul unei crize de sănătate precum aceasta !

 

Ne dezicem în totalitate de orice informaţii, soluţii, produse care nu au urmat proceduri de evaluare, reglementare şi autorizare oficiale şi care pot pune în pericol astfel viaţa oamenilor.

 

Este adevărat ca unele medicamente homeopatice sunt utilizate în mod tradițional pentru a optimiza imunitatea pacienților împotriva diferitelor infecții virale. Profesioniștii din domeniul sănătății (medici sau farmaciști) pot prescrie sau recomanda medicamente homeopatice numai în cunoștință deplină și respect faţă de recomandările autorităților de sănătate.

Medicamentele homeopatice au statutul legal al medicamentului care este reglementat prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu același parcurs de obținere a autorizației de punere pe piață până la eliberarea sa către pacient, la fel ca orice alt medicament.

Homeopatia este recunoscută de către Ministerul Sănătății din România și practicată în mod oficial de către medici cu pregătire postuniversitară de specialitate.

Toate atributele legate de medicamentul homeopatic, de la autorizarea sa de punere pe piaţă până la eliberarea sa către pacient de către farmacist, sunt bine reglementate, verificate şi autorizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, unica autoritate în măsură să dispună despre medicament.

 

Poziția Laboratoarelor BOIRON este foarte clară: medicamentele homeopatice rămân instrumente terapeutice utile pentru profesioniștii din domeniul sănătății, care sunt în măsură să le prescrie și să le recomande. Pentru industria farmaceutică, prioritatea este şi trebuie să rămână siguranța medicamentelor, indiferent de originea alopată sau homeopată. Până în prezent, autorităţile naţionale au confirmat că nu există niciun vaccin şi niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze îmbolnăvirea cu virusul COVID-19 (Coronavirus). Astfel, pacienţii români trebuie să fie vigilenţi şi să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358.

 

Aşa cum au informat autoritățile naţionale din sănătate, posibile vaccinuri şi tratamente medicamentoase specifice virusului COVID-19 (Coronavirus) sunt în curs de investigare. Acestea sunt evaluate prin studii clinice iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii alături de autorităţile naţionale coordonează eforturile pentru prevenirea şi tratarea infectării cu virusul COVID-19 (Coronavirus).

 

 

BOIRON România este implicată pe plan local în activităţi multiple de informare continuă şi corectă a publicului şi în acest sens am dorit să aducem aceste clarificări.

 

 

 

Silvia Măinescu,

Director General BOIRON România