Arnica montana, floarea de munte și antiinflamatorul homeopatic numărul unu în lume

Strămoşii noștri priveau cu alți ochi dealurile, pădurile și câmpiile. Florile nu stăteau în vază și aveau rolul de a înfrumuseța casa, ci erau întinse pe ziare, puse sus pe sobă la uscat pentru ca ceaiul din iarnă să fie aromat. “Nimic nu crește la voia întâmplării” spuneau ei când veneau de la munte cu brațul plin de flori și frunze. Toate păreau atât de prețioase pentru ei, dar atât de neînsemnate în ochii curioși ai copiilor.

 

Nici Arnica nu crește la voia întâmplării, iar cei care au copilărit la țară în apropiere de munte, poate că și-au văzut înaintaşii culegând florile galbene. Arnica montana este o specie de plante ce împodobește pășunile de la munte, poporul o numește și podbal de munte, carul-pădurilor, iarba căzăturilor sau chiar carul-zânelor. De la această plantă se folosesc florile - flores arnicae - mai rar planta întreagă și chiar rădăcina.

 

 

Unde se găsește Arnica montana?

Arnica este o plantă perenă, care creşte în regiunile montane ale Europei Centrale, la peste 800m altitudine dar nu mai mult de 2.500m, are flori asemănătoare margaretelor, galben-aprins, care înfloresc vara pe tulpini lungi şi păroase. Florile se culeg în iunie şi iulie, Arnica este o plantă estivală pe care o putem găsi până în august pentru înfloririle tardive. De exemplu, Laboratoarele BOIRON folosesc Arnica drept materie primă, o Arnica neatinsă de factori externi, pură, pe care o culeg din nordul Franței, din munții Vosges.

 

 

Utilizarea plantei în stare naturală

 

Proprietățile terapeutice ale florii de Arnica au fost recunoscute începând cu secolul al VI-lea. Însă, abia în secolul XII devine cunoscută și începe să fie utilizată în farmacia tradițională.

 

Valoarea plantei se poate observa cu ochiul liber. Galbenul pur și fragilitatea ei te duc cu gândul la starea de bine pe care o vei avea odată cu utilizarea plantei. Arnica montana conține numeroși compuși chimici, cei mai importanți sunt heledin, flavonoizi și polizaharide. Acești trei compuși pot reduce tumefacțiile, contuziile, echimozele, dar și durerea şi inflamarea asociate leziunilor țesuturilor moi ca urmare a procedurilor din chirurgie. Generații de ghizi montani elvețieni au mestecat frunze de arnica pentru a preveni oboseala indusă de alpinism, iar florile au fost folosite drept comprese pentru entorse, vânătăi și calmarea inflamației provocată de mușcăturile de insecte.

 

Arnica montana, antiinflamatorul homeopatic numărul unu în lume

 

Arnica montana este folosită ca remediu pentru traumatisme, pentru tratarea vânătăilor, dar acțiunile sale sunt mai răspândite decât atât. După cum a declarat medicul cu competenţă în  homeopatie din SUA, James Tyler Kent (1849-1916), „Este un remediu minunat, un remediu neînțeles, un remediu greșit, deoarece este aproape limitat la vânătăi.” Multe dintre studiile în domeniul homeopatic au analizat capacitatea Arnica de a vindeca vânătăi, ignorând beneficiile mult mai mari pe care ea le are.

 

Arnica este un calmant natural care nu maschează doar durerea, de fapt, stimulează procesele de vindecare ale corpului. Arnica este recomandată în special pentru dureri care decurg din traume (cum ar fi căderea) sau inflamații (cum ar fi artrita).

 

Arnica oferă un remediu alternativ sigur pentru durere, fără riscuri și fără alte medicamente contra durerii. Arnica conține Heledin (Acțiune antialgică, acționează direct pe mediatorii implicați în inflamație), Flavonoizi (acțiune antiinflamatoare, scad permeabilitatea vasculară,  acțiune antioxidantă cu diminuarea impactului “STRESULUI OXIDATIV”, acțiune antiinflamatorie și analgezică) cât și Polizaharide (stimulează fagocitoza, creșterea imunității, reduce spasmul vascular ).

 

Planta minune pentru numeroase tratamente

 

Pentru ca toți oamenii să beneficieze de proprietățile ei, procesul de recoltare și extragere a principiilor active se realizează cu atenție și dedicare. Recoltarea se face în maximum 48 de ore, în acest timp ea trebuie să fie culeasă, depozitată și livrată în laboratorul producătorului.

 

Pentru BOIRON, Arnica montana este recoltată manual de echipe de culegători care culeg întreaga plantă. Laboratoarele BOIRON sunt semnatarii convenției de la Markstein (2007), convenție unică, statuară între toți actorii filierei: reprezentanți ai laboratoarelor farmaceutice, primari, agricultori și culegători, responsabili ai ONF (Oficiul Național al Pădurilor) și ai AVEM (Asociația de Economie Montană din Vosges).

 

Convenția de la Markstein vizează organizarea persoanelor implicate în culesul Arnica montana și asigură conservarea plantei ca resursă comună. Astfel, fragilizată de acțiunea factorului uman, Arnica montana este protejată pentru a supraviețui, iar munca cu plantele sălbatice necesită o mare suplețe pentru toate părțile implicate.

 

 

Cui i se recomandă Arnica montana?

Medicamentele homeopatice care folosesc Arnica montana se adresează oricui are nevoie de ele, femei însărcinate, bebeluși, copii sau chiar persoanele vârstnice sau diabetici.

 

Unde se găsesc produsele pe bază de Arnica montana?

Poți găsi Arnica sub formă de tablete, tinctură, gel, suplimente. Produsele le găsești în farmacii.  Ca orice alt produs medicamentos, și cele pe bază de Arnica trebuie păstrate în locuri uscate, departe de umiditate.

 

Arnica montana este încă o dovadă că pământul ne oferă hrana și resursele de care avem nevoie. Depinde doar de noi să culegem roadele și să ne bucurăm de beneficiile naturii!